Noul cod penal a intrat în vigoare la dată de 1 februarie 2014. Prevederi noi modifică regimul sancţiunilor instituite până la această dată.
Una dintre modificări este şi în cazul părinţilor care îşi împiedică copiii să frecventeze cursurile şcolare şi în cazul părinţilor care îşi retrag copiii de la şcoală.
Astfel, pentru săvârşirea acestor acte, părinţii riscă pedeapsa cu închisoare, în lumina noului cod penal. Conform vechiului cod penal, părinţii care nu ofereau copiilor acces la cursurile şcolare nu erau pedepsiţi de legislaţie.
În prezent, lucrurile se schimbă şi se aduc în discuţie noi aspecte. Astfel, ţinând cont de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, învăţământul general obligatoriu este de 11 clase, cuprinzând învăţământ primar, învăţământ gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior.
Noul Cod Penal instituie pedepse pentru părinţii care îşi retrag copiii de la şcoală sau îi împiedică să frecventeze cursurile şcolare, catalogând aceste acte că fiind infracţiuni şi introducându-le la capitolul „Infracţiuni contra familiei”.
Astfel, în noul cod penal se precizează:
„Părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”
Atenţie! Pedeapsa nu se mai instituie dacă, înainte de finalizarea urmăririi penale, inculpatul efectuează toate demersurile pentru ca minorul să reia frecventarea cursurilor şcolare.
ART. 380
Împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu
(1) Părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta nu se pedepseşte dacă înainte de terminarea urmăririi penale inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor.
(3) Dacă până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare inculpatul asigură reluarea frecventării cursurilor de către minor, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru această.
Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av. COLTUC MARIUS
(P)
…no amu sa vedem cate ciori o sa bage la „colivie” acest guvern si parliament „erudit,”deoarece, se stie foarte bine ca majoritatea tiganilor nu isi trimit deloc puradeii la scoala iar guvernele de pina acum nu au luat nici o masura ,mai mult ca sigur din considerente electorale…oare astia de acum sa fie mai breji mai ales ca in vreo trei luni vor avea alegeri prezidentiale, iar Poanta,candidatul PSD, isi pune mari sperante in voturile pozitive ale neamurilor lui tiganesti?!…